Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego w postaci kapsułek dojelitowych, które zawierają sól sodową kwasu masłowego (maślan sodu - 150 mg) w postaci mikrogranulatu. Specjalistyczna postać - mikrogranulatu powoduje, że proces uwalniania maślanu sodu odbywa się na całej długości jelita cienkiego i grubego.
Wskazania:
do postępowania dietetycznego w:
zaburzeniach czynności jelit (zespół jelita drażliwego - IBS),
biegunkach po antybiotykoterapii, • w zakażeniach jelit i chorobach zapalnych błony śluzowej żołądka
w zaburzeniach mikroflory jelitowej,
w niedoborach krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych,
u chorych po leczeniu przeciwnowotworowym (m.in. stanach zapalnych jelit po radioterapii)
Jak stosować?
doustnie, Dzienna porcja - 1 kapsułka:
Wartość odżywcza:
Wartość odżywcza 100 g:
wartość energetyczna 510 kJ / 120 kcal
tłuszcz 0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0 g
węglowodany 30 g
w tym cukry 0 g
białko 0 g
sól 16,4 g
maślan sodu 150 mg,
w tym kwas masłowy 120 mg
Składniki:
maślan sodu, skrobia, substancja wypełniająca - celuloza mikrokrystaliczna, substancja przeciwzbrylająca - sole magnezowe kwasów tłuszczowych, kapsułka (hydroksypropylometyloceluloza, guma gellan). Może zawierać pochodne: zbóż zawierających gluten, soi, mleka. Maślan sodu pochodzi spoza UE.